Pazartesi, Haziran 25, 2007

Hangi Kitapları Okudum? 005

Kabbalah öncelikle bir okuma sürecidir. Bu nedenle buraya aldığım notlara öncelikle "okuma" diyorum.

1992 yılında Umberto Eco'nun Foucault Sarkacı romanı ile yolcuğun başladığını ilk olarak yazmıştım. Ondan sonra edindiğim ilk kitap, yanılmıyorsam, üç sene sonra,
Perle Epstein'in Kabala/Musevilerin Mistik Yolu
isimli çalışması oldu.

Bu kitap Kabbalah ile ilgili pratik çalışmalar göstermektense, "Gelenek" nasıl oluşmuştur, hangi süreçlerden geçmiştir, her gelen nasıl bir katkı yapmıştır, şeklinde bir kronolojik bilgi vermektedir.

Dharma Yayınlarından çıkan kitabın arka kapağında yazılmış notu buraya alıyorum.

"Bu çalışma, Kabala'yı son derece berrak bir şekilde ve mistik bilgiye karşı içten bir duyguyla açıklamaktadır.
Bu eseri tüm okuyuculara öneririm"
-Isaac Bashevis Singer-

Musevi mistisizmi, beşbin yıldan daha uzun bir süredir bazen parlak, bazen de karanlık bir dönem yaşayarak geliştirilmiştir. Bu öğreti geçmişte olduğu gibi günümüzde de, hatta Museviler arasında bile pek az anlaşılmaktadır.

Kabala'da Perle Epstein, bu ilgi çekici dünyaya (onun yöntemlerine, okullarına ve uygulayıcılarına) canlı ve kolay bir giriş sunmaktadır. Kabala'nın ünlü bilgelerinin ve ermişlerinin yaşamları yardımıyla Kabala tarihinin izlerini sürmekte ve Sefer Yetzirah ile Zohar gibi kaynaklardaki gizli geleneklerin yumağını çözmektedir. Kitabın içinde, Simeon bar Yohai, Isaac Luria, Abraham Abulafia ve Baal Shem Tov gibi önemli Kabalacıların deyişleri yardımıyla, Eski Ahit'in gizli öğretilerinden dini törenlere, esrik dualara ve yoğun meditasyonlara kadar geniş bir alanda bilgi verilmektedir. Yazar, eser boyunca, Kabala'ya göre aydınlanma yolunu açıklarken bir yandan da gerçek Musevi ruhunu nakletmektedir. Baal Shem Tov'un torunlarından biri olan Perle Epstein Ph.D., mistisizm ve diğer konularda birçok kitap ve makalenin yazarıdır.

Bu kitabı elime aldığımda iki sayfa bile ilerleyemediğimi anımsıyorum.

Araya giren zaman diliminde Kabbalah benim için gizemli bir bilgi olmayı sürdürdü.

İnternet'i sürekli kullanmaya başladığım 1998 ve sonrasındaki dönemde, o sıralar en çok kullanılan arama motorlarından Altavista'ya sürekli kabala, cabala, cabbala, kabbalah yazarak bilgi edinmeye çalışıyordum. Çoğunlukla ingilizce olan bu metinleri tercüme etmek bir yana anlamak bile mümkün değildi, benim için.

Ama en azından Hayat Ağacı'nın şekli, ne ifade ettiği, sefira'lar üzerine bir takım temel bilgiler edindiğimi anımsayabiliyorum.

2001 yılından itibaren spiritüel bilgilere olan ilgimin artması ve bir "tecelli" vizyonundan sonra güçlü bir okuma süreci başladı. Güçle birlikte disiplin kelimesini de kullanmalıyım, sanırım.

Raja Yoga-Meditasyon paratiklerinin çok etkili bir içsel süreç yarattığını hemen söyleyebiliyorum. Spiritüel bilginin özümsenmesi-yaşanması için meditasyonun önemli bir sac ayağı teşkil ettiğini yazmalıyız. Meditasyonsuz, tefekkürsüz, bilginin anlaşılması mümkün değildir. Göremediğimiz ama tecelli yoluyla ruhumuzda hissettiğimiz, çeşitli tezahürlerle anladığımız ilhamların derinleşmesi için maditasyon ya da tefekküre ihtiyacımız vardır.

Bu kelimelerin anlamını sadece "derin düşünme" olarak çeviremeyiz. Evet bu sözlükta böyle yazar; ilave olarak "bağlantıda olmak" anlayışını yerleştirmeliyiz.

Sürecin başında yaşadığım ve o zamanlar mucize addediğim pratiğin etkisi ile kabbalah bilgisinin arayışı daha da güçlendi.

İnternetin hayatımızdaki yeri ve önemi işte bu içinde yaşadığımız zaman diliminde daha iyi anlaşılmalıdır. Bilgiyi herkesin ulaşabileceği mesafeye koymak gerçek özgürlüktür. Bu özgürlüğü son altı senedir çok iyi kullandığımı düşünüyorum.

Yeri gelmişken internetteki en büyük okült, gizemci ve hermetik yazıların bulunduğu, kadim bilgilere çok kısa sürede ulaşabileceğiniz site olan Hermetics.org'un isimini yazmamız gerekiyor.

Kabbalah ile ilgili temel eserleri bu sitede okumak mümkündür.
Lizbon'un Son Kabalacısı



Kabbalah ile ilgili ilginç çeviri romanlardan bir tanesi de Lizbon'un Son Kabalacısı'dır.

"Yıl 1507, kana susamış Hıristiyanlar gruplar halinde Lizbon sokaklarını arşınlamakta, karşılarına çıkan Yahudileri ya oracıkta boğazlamakta ya da götürüp yakmaktadırlar. 1947’de din değiştirmeye zorlanmaları ve ‘Yeni Hıristiyan’ diye adlandırılmaları Yahudileri kurtarmaya yetmemiş, yerli halkın marrano (domuz) diye çağırdığı bu insanlardan iki bini isyanda hayatlarını kaybetmiş, birçoğu da kentin merkezindeki Rossio Meydanı’na yığılan kütüklerin alevlerinde can vermiştir. Gizli bir kabalacı ve tezhip ustası olan Abraham Zarco, bu kargaşada evinin kilerinde ölü bulunur; yeğeni Berekiah bir ‘şohet’ bıçağıyla öldürülen dayısının katilinin, gizli batini meclisinin üyelerinden biri olduğuna inanmaktadır. Genç Berekiah, dayısının yaptığı son ‘Hagada’daki resimlerin yardımıyla katili bulmaya çalışırken sonu Konstantiniye’de bitecek bir yola girer. Entrika ve gizemle örülü bu yolda en büyük yardımcısı, Mağripli genç bir Müslüman olan Farid’dir. Yayımlandığı yıl büyük ilgi gören Lizbon'un Son Kabalcısı, gizemli kitaplar, elyazması metinler, dinî resimler arasında iz süren, polisiye tadında bir Ortaçağ serüveni."

Bir Dilek Tut - Kabalanın Gizemi Gahl Sasson


Diğer okumalara oranla çok daha rahat ve anlaşılır bir dille yazılmış, Gahl Sasson, Steve Weinstein'in Bir Dilek Tut Hayatın Değişsin - Kabala'nın Gizemi isimli kitabın Sefirot Ağacı'nı anlamak için çok temel bir anahtar olduğunu söyleyebilirim.

Bu kitap sanki günümüzün popüler kitaplarından The Secret'ın felsefesini sürüyor. On Sefirot arasında, tutulan bir dileğin içselleştirilme/güçlendirilme sürecinin meditasyonla gerçekleştirilmesi pratiği anlatılıyor.

Bu kitap doğru okunduğunda Kabaalah için önemli bir giriş kitabı olabilir.

"Gahl Sasson'un Kabala'ya-Kadim Musevi mistisizmi öğretilerine-sürükleyici, yaratıcı ve yepyeni yaklaşımı, maddi ve manevi tatmini arayanlar için tam bir doyum oluşturur. Onun meditasyon, rüyalar ve gerçek yaşam olaylarını efsaneler, ritüeller, ve felsefelerle bağdaştırdığı ve Dünya çapında yaptığı meşhur Yaşam Ağacı eğitimlerine dayanan, Bir Dilek Tut kitabı, yaşamdaki tüm zenginliklerin keşfedildiği ve kucaklandığı evrensel bir yolculuğa çıkmanızı sağlar. Her inançtan ve dini kesimden gelen okuyuculara Yaşam Ağacının- Evrenin Yaratılma Şablonu- enerjilerinin ister maddi olsun (yeni bir araba, daha yüksek bir maaş) ister kişisel gelişim ve keyfi (kilo kaybetmek, daha iyi bir iş imkanı, eşinizle daha yakın bir ilişki) veya hayatınızı değiştirecek derecede önemli bir Tanrı mesajı olsun bu dileğinizi gerçekleştirmek için nasıl kullanılacağını öğretir."


Türkçe'de yayınlanmış en önemli Kabbalah kitaplarından bir tanesi, Ahmet Akıncı'nın Kabala isimli eseridir.

Bu kitap Kabbalah'a yeni başlayanlar için anlaşılması güç olabilir. Benim çok keyif aldığım daha önce bilmediğim bilgileri aldığım, iki defa baştan sona okuduğum, elimin altında duran önemli kaynak eserlerdendir. İbrani harflerin gizemini bu kadar detaylı olarak Türkçe'de bulabilmek mümkün değildir.

"T-nrı, T-nrı'yı görmek istedi!"

Kabala'ya göre herşey işte böyle başladı.

O,bilinmeyen,idrak edilemeyen Sınırsız Kaynak'tan başlayarak yaratılan herşeyin; yaratılışın dilidir.

Ve de yaratılışın sırlarına giden bir anahtar.

Günümüzde insanlık,evrenin sırlarını yalnızca fiziksel bilgide aramaktadır.

Kabala ise evrensel bilginin fiziksel ve ruhsal anlamda bir bütün olduğunu ve

ruhsal bilgeliğin de bütünün diğer yarısı olduğunu vurgular.

Bilimin,dinlerin ve diğer ruhsal öğretilerin bir bütünün parçalarını oluşturduğunu

ve bunların birbirini tamamladığını öğretir.

Kabala bir din değil,bir öğreti değil ama evrensel bir bilgi,inanç ve mantık sistemidir.


Oluşum Kitabı - Sefer Yezirah

Kabbalah bilgisinin batıda ve haliyle bütün dünyada yaygınlaşması, herkes tarafından anlaşılır hale gelmesinin baş aktörleri arasında iki isim sötleyebiliyoruz.

"Westcott ve Mathers"

Kabala İncelemesine Giriş isimli yazısı ile Dr. William Wynn Westcott; Açımlanmış Kabala yazı ile S. L. MacGregor Mathers.

Bu yazarın yazılarını ilk defa Hermetics.org sitesinde okumuştum. Hermetics.org, kısa bir zaman sonra Hermes Yayınlarına dönüştü; ve bu iki yazara ait yazıları Kabalaya Giriş ve Sefer Yezirah (Oluşum Kitabı) Kitabında toplayarak yayınladı. Türkçe'de bulabileceğimiz en etkili ve öz bilgileri bu kitapta okuyoruz. Kabbalah okumalarımızın da başına yazıyoruz.

Efsaneye göre, dört bin yıl önce Hz.İbrahim tarafından yazılmış olan Oluşum Kitabı anlamına gelen Sefer Yezirah, Kabala'nın en eski temel kitabıdır. Türkçe olarak ilk defa yayınlanan bu eserde evrenin oluşumu insanın ruhsal yapısı ve evrendeki yerini içeren Kabala'nın ana hatları verilmektedir.

Eserin daha iyi anlaşılması için, Kabala'nın anlamı, önemi, mistik öğretileri ve ezoterik şifrelerini açıklayan benzersiz Westcott ve Mathers'ın yazdıkları Kabalaya Giriş ve Açımlanmış Kabala eserlerini de kitabın girişine ekledik. Bu eserler Kabala'yı anlamakta ilk adımlarını atanlar için önerilen başyapıtlardır.


Bu kitabın bir başka özelliği Kabbalah okumları için temel teşkil eden Sefer Yezirah'ın Türkçe çevirisidir. Ahmet Akıncı'nin kitabını okuyacakların Sefer Yezirah'ı ellerinin altında bulundurmaları gerekiyor. Bunun için ya internetten ingilizcesini ya da Kemal Menemencioğlu'nun çevirisi ile bu kitabı edinmeleri gerekiyor.

Sefer Yezirah Kabbalah'nın şifrelerini veren geleneğin temellerinden...
Mistik Kabala

Dion Fortune bu işe sanırım birazcık benim gibi yaklaşıyor. Kabbalah ile ilgilenmenin çeşitli zorlukları olduğunu söylemiştik. Bu zorluklar onu anlamak için yeterli zekamızın, algımızın olmadığından değildi. İlk dezavantaj, bir musevi olmamaktan kaynaklanmaktaydı.

Dion Fortune, eserinde diyor ki; "kaynak ne kadar yakınsa su o kadar temizdir."

İbranice bilmemek bir Kabbalah öğrencisi için büyük engeldir. Bununla eş uzantılı diğer konu Torah bilgisidir. Torah Kitabını hem İbrani dilinde okumak, hem de harfleriyle birlikte "görebilmek" çok önemlidir.

Ama bizim etrafımızdaki bütün inanç sistemlerine karşı handikapımız eşit uzaklıktadır.

Kur'an için Arapça bilmiyoruz...

Kadim Hint yazıtları için Sanskritçe bilmiyoruz...

Kabbalah için İbranice bilmiyoruz...

Geriye çeviriler kalıyor.

Fortune da kendi binasını inşa etmekten söz ediyor. Bir bina inşaatı için gerekli malzemeleri çevresinde bulmaya çalışıyor.

"Bu ünlü eser, Kabala gibi karmaşık bir konuyu herkesin anlayabileceği sarih bir dille açıklamaktadır. Altın Şafak Hermetik Cemiyeti adında gizli bir İngiliz örgütünün eski üyesi olan Dion Fortune, cemiyetin Kabala sırlarını ilk kez bu kitapta açıklamıştır. Kitap sadece bir Yahudi gizem öğretisi olan Kabala'yı değil, ama onu din, ezoterizm, mitoloji, okültizm, maji, astroloji, tarot ve simya ile ilişkilendirerek, kadim sırlar öğretilerini Hayat Ağacı denilen bir şablona kademe kademe oturtarak emsali bulunmayan bir anahtar sunmaktadır. "

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home